Nieuwsberichten archief

Zeeweer HD app

Maart 2014

Via Douwe Terpstra en Zilt een tip voor de Breehornzeilers met een iPad aan boord. In deze app worden allerlei bronnen benut om weerkaartjes etc. weer te geven. Door 1 druk op de knop heb je alle weerberichten voor Nederland en wijde omstreken beschikbaar.

Op Zeeweer HD is de app te downloaden.
UPDATE (met dank aan Feddo): de app is ook te downloaden voor Android
Tevens is de app nu ook te gebruiken op de iPhone.

Kleine Driehoek Noordzee Challenge

Januari 2014

Wellicht leuk voor Breehornzeilers om aan mee te doen.

De kleine Driehoek Noordzee Challenge is een kans om in één week (inclusief 2 weekends) ervaring op te doen met meerdaagse zeezeiltochten, waarbij de langste tocht ongeveer twee etmalen zal zijn.

De tocht gaat van IJmuiden – Whitby – Newcastle – IJmuiden. Een geweldige voorbereiding voor de Driehoek Noordzee Challenge van 2015!

Het globale programma van de tocht is als volgt:
· zaterdag 21 juni: vertrek IJmuiden – Whitby
· woensdag 25 juni: vertrek naar Tynemouth (begin van de rivier naar Newcastle)
· donderdag 26 juni: feestelijke invaart in Newcastle, opening “Blinking Eye” millennium brug en feestavond
· vrijdag 27 juni: vertrek Newcastle – IJmuiden
· zondag 29 juni: Aankomst IJmuiden.

Lidmaatschap van de NVvK is voor deelname aan deze tocht niet vereist.

Er is een informatiemiddag zaterdag 22 februari 14.00 uur in Lelystad (Restaurant “Aan ut water”, IJsselmeerdijk 17).

Op de site van de Kustzeilers staat overige informatie, hier kan men zich tevens aanmelden voor de informatiebijeenkomst.

Breehorn 31

Januari 2014
Lars van de Berg, directeur van Breehorn, kwam afgelopen week met het volgende nieuws.

Breehorn introduceert deze zomer als kleinste schip in de range een door Koopmans getekende Breehorn 31. Als basis hiervoor zijn de mallen van de roemruchte Victoire 933 aangeschaft. Dat is dus dubbel goed nieuws voor liefhebbers van tijdloos gelijnde Hollandse jachten.

Lars van den Berg, eigenaar van Breehorn, hierover: “We onderzochten een kleiner schip in de range en hoorden toen dat de mallen van de V-933 te koop waren. We hebben dit schip altijd één van de beste 31 voeters gevonden. Het ontwerp stamt uit de tijd dat Koopmans onze Breehorn 37 tekende en is vrijwel op dezelfde leest geschoeid. Zijn schitterende zeileigenschappen en comfort maken het een volstrekt logisch nieuw lid van de familie.”

Een échte Breehorn
De komende weken verbetert de werf het schip samen met Dick Koopmans jr. Zo wordt de romp-dek verbinding in lijn gebracht met de huidige Breehorns en zal het schip waarschijnlijk van een lichter sturend balansroer worden voorzien. Het interieur wordt afgewerkt op het niveau dat bij de werf hoort maar zal in opzet nauwelijks veranderen.

Voor échte zeilers
Met de 31 mikt Breehorn op zeilers met kleine gezinnen die het IJsselmeer of Zeeland als thuiswater hebben, maar eens per jaar ook langs de kust naar het buitenland willen. Want het blijft een Breehorn: gebouwd voor comfort onder zeil en in dikke wind, gebouwd voor het leven aan boord.

Specificaties en prijsinformatie zijn te vinden op de website van Breehorn.

Nieuwsbrief November 2013

November 2013

Fotowedstrijd
Bijna alle Breehorns zijn waarschijnlijk in de winterstalling. Dus is er tijd voor andere dingen.
Onder anderen moeten de foto’s van de afgelopen zomer nog worden geordend. Daar blijven natuurlijk een paar hele mooie foto’s van over. Je kunt die inlijsten en in de gang of kamer hangen. Maar je kunt ze ook opsturen naar info@breehornzeilers.nl.

Dan ding je mee naar een fraaie prijs en zal je foto een jaar lang op de openingspagina van onze website prijken. Dus niet getalmd, opsturen die foto’s. Maximaal 3 pp en graag vóór 1 februari 2014.

Winterbijeenkomst 2014
De winterbijeenkomst zal worden gehouden op zaterdag 8 maart 2014.
Aangezien het een lustrumbijeenkomst is zal het een extra feestelijke bijeenkomst worden. De locatie en het programma houden we nog even geheim, maar zullen we tijdig bekend maken. Maar deze datum kan al vast worden genoteerd.

Reisverslagen
Douwe Terpstra is de nieuwe redacteur van de Breespraak. Hij is erg enthousiast over zijn nieuwe taak. En hij wil de Breespraak naar een nog hoger niveau tillen. Daarvoor heeft hij echter heel veel kopij nodig. Als we nu afspreken dat iedereen een verslag maakt van zijn/haar zeilreis van 2013 en dat naar Douwe opstuurt wordt hij helemaal gelukkig. Dat gunnen we hem, maar uiteindelijk onszelf toch zeker. Maar interessante artikelen over andere onderwerpen zijn vanzelfsprekend van harte welkom.
Het e-mailadres is : redactie@breehornzeilers.nl

Solveig maakt zich klaar voor Noordelijke overwintering

November 2013

Nadat Annie en Lenze eerder deze zomer de Noordkaap al passeerden, maken ze zich met hun Solveig, een Breehorn 37, op voor een lange donkere winter op 68 graden Noord. Op hun blog schrijven ze “Vanaf 5 November begint onze winterstop. We overwinteren in Svolvaer op de Lofoten tot begin April. Een winter doorbrengen op 68 graden noorderbreedte betekent dat we vanaf begin December tot 7 Januari 2014 de zon niet meer zullen zien opkomen. Het is de periode van de poolnacht”.

Het poollicht hebben ze in ieder geval al mooi kunnen waarnemen (getuige onderstaande foto).

Lees meer over hun avonturen in het hoge noorden op hun blog.

Digitale versie Breespraak beschikbaar

November 2013
Op veler verzoek is de digitale versie (PDF) van de Breespraak nu ook via de website te vinden in het leden gedeelte. Om deze te kunnen downloaden dient u eerst in te loggen. Als u nog geen account heeft dan kunt u die eenvoudig aanvragen. Via deze link.

Handige witte bladzijde in de Breespraak

Oktober 2013
Van onze nieuwe redacteur, Douwe Terpstra, ontving ik het verzoek om te melden waarom de Breespraak een witte bladzijde bevat. Hier komt ie:
Bij het tellen van de pagina’s is geen rekening gehouden met het feit dat de paginanummers bij 3 zijn begonnen (het kaft is namelijk pag. 1). Als je dan bij pag 36 bent, dan ben je eigenlijk nog maar bij pagina 34. En dat is niet deelbaar door 4 . . . . Dus ontstaat er een witte pagina.

Zelf denk ik dat die witte pagina er met een reden in gezet is – namelijk als uitnodiging voor ieder lid om de komende tijd aantekeningen te kunnen maken voor een mooi stukje in de volgende editie van de Breespraak!

Ledensite ‘Iskander’

Oktober 2013
Een nieuwe ledensite is toegevoegd onder links. Reis mee met Iskander! Jan Willem en Renée, reizen met hun zeiljacht Iskander, een Breehorn 41, naar verre oorden. Ze nodigen u uit om hen daarbij te volgen. Klik hier om de site direct te bezoeken.

Breehornweekend 2013 was winderig

Oktober 2013
Het Breehornweekend in Enkhuizen is winderig verlopen. De onderstaande foto illustreert dit – met dank aan Lars.

In het afgeschermde ledendeel van de website staat een link naar een leuk filmpje van de prijsuitreiking dat door Elly en Kees van de Kobbe is gemaakt.

Zijn er nog meer foto’s? Graag ontvang ik die op webmaster@breehornzeilers.nl zodat ik er een collectie voor op de site van kan maken.

Update KNMI: Drie nieuwe regio’s en aangescherpte kustwaarschuwingen

Oktober 2013
Voor de waddeneilanden, Waddenzee en het IJsselmeergebied gaat het KNMI gerichter waarschuwen door ze als aparte regio’s te beschouwen. Daarnaast zijn de windwaarschuwingen voor de kustdistricten aangescherpt vanwege de toegenomen waterrecreatie op en net buiten de kustlijn.

Klik voor het volledige bericht hier.

Breehorns van leden en ‘De Kast’ terug online

September 2013
Op veler verzoek zijn via links weer de foto’s van de Breehorn schepen van de leden te vinden. Tevens staat daar de link naar de foto’s van ‘De Kast’.

> UPDATE: Freya, Blueprint, Kobbe en Otter hebben mooie (nieuwe) foto’s ingezonden en zijn nu ook te vinden onder de Breehorn schepen. Zijn er nog meer (nieuwe) foto’s? Mail mij dan op webmaster@breehornzeilers.nl

Ontmoeting bij de Pitons

Juli 2013
Het volgende bericht, van Martin en Bertie Hermans aan boord van de ‘Blue’s’, bereikte de webmaster vanuit de Carieb.

“Terwijl de Nostress al eerder noordelijker waren getrokken hebben wij eerst een beugel voor de zonnepanelen over de bimini laten maken in Trinidad en zijn daarna in noordelijke richting gevaren. Op een gegeven moment besloot de Nostress weer terug te keren naar Trinidad om daar de kant op te gaan om een aantal maanden naar Nederland te gaan. Wij zijn van Martinique overgestoken naar Bonaire en liggen daar momenteel. De ontmoeting tussen de Nostress en de Blue’s vond plaats op Saint Lucia aan de voet van de Pitons.”

Hieronder een foto van de Blue’s en de Nostress voor anker bij de Pitons.

Tevens meldden ze in September bij het Breehornweekend in Enkhuizen aanwezig te zijn. Een mooie kans om nog meer van hun avonturen te horen lijkt me!

CONTRIBUTIE 2013

Maart 2013

Op de Algemene Ledenvergadering van 9 maart 2013 is de contributie voor 2013 verhoogd en vastgesteld op € 35,- per lid of begunstiger. Wij verzoeken u vriendelijk de contributie vóór 1 mei 2013 over te maken op rekeningnummer 8120985 t.n.v. Vereniging van Breehorn Zeilers te Uithoorn.

Voor de betalingen uit het buitenland is het rekeningnummer

IBAN: NL20 INGB 0008 1209 85
BIC : INGBNL2A

Omdat niet altijd de namen van de bankrekeningen overeen komen met de namen op de ledenlijst, stellen wij het op prijs als u bij de betaling uw scheepsnaam vermeldt. Alvast bedankt voor uw medewerking.

In de Algemene Ledenvergadering is besloten dat er geen acceptgiro’s meer worden verzonden en dat de oproep voor het betalen van de contributie, zoals bij deze, per e-mail zal plaatsvinden. De leden, waarvan het e-mailadres bij ons niet bekend is, ontvangen deze oproep per post.

Namens het bestuur van de Vereniging van Breehorn Zeilers,

R. te Riele-Andriessen
penningmeester

“De laatste en de eerste dag”. Solveig is onderweg!

Mei 2013

Breehornzeilers Annie Kielstra en Lenze Meinsma zijn onderweg naar Spitsbergen waar ze verwachten later deze zomer aan te komen. Vervolgens is het plan om aan boord van hun Breehorn te overwinteren in Tromso. Volg hun avonturen op hun multimediale blog.

Hier alvast een kleine stukje van hun eerste dag:

“Vanuit het “Stortemelk” plegen we nog een laatste telefoontje en draaien we noordwaarts…….Na enige tijd, op zo’n 15 zeemijlen uit de kust zijn we stille getuigen van een tweetal marifoontesten. Het zijn de bekende stemmen van Gerrit van Dok en Jan van Aalst, beide breehornzeilers. Een stille groet van Breehorn tot Breehorn?”

We wensen Annie en Lenze een behouden vaart!

Mini enquête over het Breehorn weekend Zuid

Mei 2013

Beste Leden,
Zoals jullie mogelijk hebben vernomen tijdens de laatste jaarvergadering of anders door de publicatie in de Breespraak, is het afgelopen jaar de belangstelling voor met name het Breehorn weekend Zuid enigszins tegengevallen. In een poging om te achterhalen wat de oorzaak zou kunnen zijn voor deze teruglopende belangstelling heeft het bestuur een mini-enquête gehouden onder “de leden van Zuid”.

Aan “de leden van Zuid” is toegezegd dat ze over de uitslag van deze enquête op de hoogte zouden worden gehouden. Als bestuur zijn we van mening dat het de aanbeveling verdient dat alle leden weten wat er speelt binnen de vervening vandaar dat we hebben gemeend de uitslag van de enquête op te nemen in de Breespraak. (Zie hierna)

Natuurlijk hadden we als bestuur gehoopt op een flitsend resultaat en een ware run op deelname aan het weekend maar ondanks het feit dat dit een beetje is uitgebleven organiseren we dit jaar toch een Breehorn weekend Zuid.

Volgend jaar tijdens de jaarvergadering zullen we de Breehorn weekenden opnieuw evalueren en zo nodig een voorstel presenteren hoe verder te gaan.
Voor nu gaan we op 31 augustus en 01 september naar Colijnsplaat en hopen dat het voor de leden die komen een leuk en gezellig weekend wordt.

Het inschrijfformulier vindt u in de Breespraak.

Nieuwe meteo link Oostzee

Mei 2013
Deze site heet “wetterlinks fur segler nord- und ostsee”. De site geeft weerinformatie van alle landen langs de noord en oostzee, opgesteld door de locale meteo diensten. Zeer goed en betrouwbaar met name voor de meerdaagse verwachtingen. Zie onder links (met dank aan Willem Pullen).

Filo.nl wordt Nautin.nl

Mei 2013

Bericht van de Stichting Nautin:

Van Henk Menninga hebben jullie vernomen dat hij niet verder kan gaan met de Nopointsbestanden, die je kon downloaden van www.filo.nl. Inmiddels kunnen we jullie melden: wij gaan door met het initiatief van Henk! We hebben een website opgezet met een tonnendatabase. Hier kunnen donateurs weer als vanouds bestanden downloaden.

Maar… we zijn pas nét begonnen. En we zijn lang niet klaar. Maar we verwachten de komende maand een heel eind te zijn. En er is meer, we zijn een organisatie aan het opzetten die
initiatieven als Nopoints levend kan houden. Deze organisatie wordt de Stichting Nautin (nu nog in oprichting).

Nautin wil zoveel mogelijk initiatieven bundelen, ontsluiten en vooral levend houden. Ook als de eerste initiatiefnemer dit niet meer kan. Meer informatie op de Nautin-website. Ook kun je je hier melden als vrijwilliger.

Stichting Nautin

Wim Blankenstijn en Hans Fix

Ledensite ‘SY De Verleiding’

April 2013

Alweer een fantastische ledensite toegevoegd onder links. Joce en Ron Lub willen in 2014 een mooie reis gaan maken met hun Breehorn 37 over de Atlantic en wellicht verder. Tot die tijd maken ze al mooie tochten dichter bij huis waarvan ze verslag doen op hun blog. Daaraast is het ook een site boordevol interessante verbouwingstips voor uw Breehorn. Doe er u voordeel mee! Klik hier om de site direct te bezoeken.

Nieuwe meteo links Scandinavie

Maart 2013
Voor leden die deze zomer met hun Breehorn weer richting Scandinavie varen een aantal handige meteo links (met dank aan Klaas).

Websites van leden

Maart 2013

Onder links zijn vele interessante websites te vinden. Zo ook van een aantal van onze leden. Onlangs hebben we weer een mooie nieuwe link toegevoegd van Vera en Joost met hun Breehorn Hartstocht.

Vera en Joost houden op hun site mooie reisverslagen inclusief foto’s bij van hun reizen richting Zweden, de Baltische staten en St Petersburg, de Noorse fjorden en in 2013 staat een reis rond Engeland gepland.

Om direct hun website te bezoeken klik hier

Foto’s winterbijeenkomst en fotowedstrijd online!

Maart 2013

Voor de fotoalbums klik hier

Winterbijeenkomst Elburg

Maart 2013

“We doen net of het de lente is die met bakken uit de lucht valt” – Loesje

Maar ondanks de neerslag van het langzaam overtrekkende front kwamen net als vorig jaar de Breehornzeilers in grote getale richting de winterbijeenkomst die dit jaar in Elburg was georganiseerd.

Tijdens de ALV nam Feddo van Slooten afscheid als voorzitter van de vereniging. Voor zijn enorme bijdrage sinds 1999(!) mocht hij de Laus van den Berg trofee in ontvangst nemen. Kees Slager is unaniem gekozen tot de nieuwe voorzitter van de vereniging.

Na een heerlijke lunch kregen we een boeiende presentatie over Elburg, de visserij en bottervloot aldaar. En aansluitend een rondleiding door de Botter- en Museumwerf ‘De Hellege’. Op de visserij veiling hadden de leden de mogelijkheid om op traditionele wijze te bieden op verse paling en makreel.

Tijdens de afsluitende borrel was het erg gezellig en werden weer een hoop mooie plannen voor het komende vaarseizoen uitgewisseld. Laat de lente maar komen!

Voor een fotoimpressie van de dag zie hier

Blue’s en Nostress aangekomen in Suriname!

Januari 2013

De Blue’s en Nostress zijn beiden veilig aangekomen in Suriname nadat zij de oversteek maakten vanaf de Kaapverdische Eilanden.

Nostress;
“Het voelde heel bijzonder toen de uiterton van de Suriname rivier in zicht kwam, helemaal zeilend naar de overkant! Het was een enerverende oversteek met de laatste nacht nog heel veel spoelwater (regen) om de “Nostress” enigsinds blinkend in Suriname aan te laten komen. Genietend in de kuip klinken met wij met bubbels op de goede aankomst, dat onze Nostress het goed gedaan heeft en op wat Suriname voor ons in petto heeft.”

Blue’s;
“We genieten van het landschap en van de ondergaande zon. We zijn er bijna.
Met donker komen we in Paramaribo aan en gaan we op zoek naar een ankerplek. We zien geen andere ankerende schepen en gooien het anker uit op een plek die ons wel geschikt lijkt. Morgen als het licht is zien we het wel.”

Volg hun avonturen op www.nostressopzee.nl en www.breehornblues.nl

Waar zijn de Breehornzeilers deze zomer?

Augustus 2012

Een aantal van onze leden maakt mooie reizen op dit moment. Zo gok ik dat er een aantal dit seizoen in Scandinavische wateren doorbrengen.

Kees en Martha zijn op dit moment in de Iles of Scilly nadat zij eerder Schotland en Ierland hebben bezocht. Per email laten ze weten dat ze het goed maken en met de aankomst op de Isles of Scilly een lang gekoesterde droom is uitgekomen.

Wat verder van huis is de Nostress van Maarten en Thea. Nadat zij voor de derde maal Biskaje zijn overgestoken en Spanje hebben verkend, zijn zij momenteel in Porto, Portugal. Ze zijn bezig met een langere reis en zijn via een mooie site online te volgen op www.nostressopzee.nl

De Blues met Mart en Bertie aan boord zijn al wat zuidelijker en vertoeven op de Canarische eilanden. Ook zij maken een langere reis en doen uitgebreid verslag opwww.breehornblues.nl

Uw voorzitter berichtte de webmaster vanaf Texel dat alles goed gaat. De webmaster zelf zoekt het nog dichter bij huis en doet verslag vanuit de haven in Volendam…

Zo zie je maar dat je Breehornzeilers over de hele wereld tegen kunt komen!

Fotowedstrijd 2011

Mei 2012

De fotowedstrijd leverde ook dit jaar weer prachtige plaatjes op. Het was een spannende strijd maar uiteindelijk kwam de foto van Willem Pullen als winnaar uit de bus. Klik hier om alle genomineerde foto’s te bekijken.

Terugblik winterbijeenkomst 2012

April 2012

Dit jaar vond de winterbijeenkomst plaats op een hele mooie locatie; Hotel New York te Rotterdam. Er was een goede opkomst en iedereen had elkaar veel te vertellen. Na de jaarvergadering werd er uitgebreid gelunched waarna er nog een duo presentatie volgde van de beide Pjotter- bemanningen over hun reis. Na afloop van de presentatie is er onder het genot van een drankje en een hapje nog verder bijgepraat. Een fotoimpressie is hier te vinden.

Pjotter terug

Augustus 2011

Zaterdag 20 augustus arriveerden Sebastiaan Ambtman, zijn vrouw Rhiannon en hun twee kinderen Emma (5) en Macsen (3) weer veilig in Den Helder. Ze zwierven 27 maanden over zee, legden 25.000 mijl af en bezochten 28 landen.

In Den Helder meerde de Pjotter, af in Museumhaven Willemsoord. Daar wachtte hen een warm onthaal door familie en vrienden. Sebastiaan, Rhiannon en hun kinderen zeilden eerst van Den Helder via Engeland, Spanje en Portugal naar Noord-Afrika. Vervolgens staken ze de oceaan over naar het Caribisch Gebied, langs de kusten van Midden- en Noord-Amerika om uiteindelijk weer naar West-Europa terug te keren. Het plan was een jaar weg te blijven, maar het ging zo goed dat het er uiteindelijk meer dan twee werden.

Winterbijeenkomst 2011

April 2011

De winterbijeenkomst met bijbehorende jaarvergadering vond dit jaar plaats in Den Helder op zaterdag 12 maart 2011. Wij waren te gast bij het Nationaal Reddingmuseum “Dorus Rijkers”. We mochten ons verheugen op een grote opkomst en in het museum was er voor ieder wat wils.

About Webmaster

Webmaster

Geef een antwoord